NAZAJ DOMOV  
 

 

 

Domov

 

 

 

 

Nadgradnja na vozilo za prevoz in mešanje betona

 

ITAS Typ AM, IMI ali MU - izvedenka lastni/ločeni pogon

 

 

 

Opis modela avtomešalcev

Naši avtomešalci so namenjeni prevozu in mešanju betonov z različnimi karakteristikami. ITAS avtomešalci zadovoljijo vse potrebe, saj lahko prevažajo izredno redke ali goste betone različnih kvalitet.

 

 •  

Avtomešalci se izdelujejo v obliki nadgradenj, ki imajo lastni pogonski motor ali pa so gnane iz motorja vozila. Avtomešalec vam ponujamo tudi v obliki polprikolic z lastnim pogonom, ki zadovoljijo večje količinske potrebe.

 

Naš boben je možno uporabiti tudi za prevoze bolj suhih, sipkih materialov. Izdelujemo avtomešalce od kapacitete 2 m³ do 16 m³, pri čemer glavnino predstavljajo 9 m³ mešalci. V letu 2004 bo izdelano cca. 600 enot avtomešalcev poleg celotnega spektra nadomestnih delov za vse naše tipe avtomešalcev, ki imajo že več kot 50 let tradicije. Kot rezervne dele ponujamo tudi elemente za avtomešalce drugih proizvajalcev (bobne, špirale, drče, lijake, ...).

 •  

 

 

Prednosti

ITAS avtomešalci so svetovni produkt, ki se lahko ponašajo s 50-letno tradicijo kvalitetne izdelave. Itas avtomešalci obratujejo po skoraj vseh kontinentih sveta in predstavljajo preverjeno tehniko, ki deluje skozi leta.

Osnovna oblika mešalca se skozi leta ni bistveno spreminjala, vendar so se začele potrebe po čim enostavnejšem čiščenju, vzdrževanju, upravljanju. Tako kot na druga področja tudi tu prodirajo tehnični pripomočki, s katerimi lažje upravljamo naš stroj. Tako se pojavljajo na novejših avtomešalcih že potrebe po vizualnem nadzoru s kamero iz kabine kamiona, hidravlično obračanje in nastavljanje naklona izpustne drče, elektronska omarica za nastavljanje parametrov mešanja in podobno.

 •  

 

Boben

Osnovna zahteva in funkcija avtomešalca pa je ostala enaka skozi celotno obdobje uporabe teh strojev. Osrednji del predstavlja boben, ki je uporabljen glede na kupčeve zahteve po kapaciteti, vzdržljivosti,... Uporabljamo različne materiale in različne debeline pločevin za izdelavo bobna, ki je v daljšem časovnem obdobju nekakšen potrošni material. Za posebne zahteve so špirale bobna opremljene s protiobrabno zaščito.

Na voljo so bobni, ki ustrezajo različnim zahtevam: manjši masi ali pa večji obrabni vzdržljivosti. Debeline pločevin posameznih odsekov bobna so razvidne iz naslednje tabele in slike (Območje 1 -podnica, 2 -prvi konus in do dekalnega obroča, 3 -zadnji konus, 4 -spirale).

 

Debeline materiala bobna
Tip bobna / odsek 1 2 3 4  
STANDARDNI -St37.2 6 mm 4 mm 4 mm 4 mm  
PROTIOBRABNI -TBL 2A 6 mm 4,5 mm 4,5 mm 4,5 mm  
LAHKI 6 mm 3 mm 3 mm 4 mm  

 

Risba bobna z definiranimi odseki debelin
 •  

 

Vaše potrebe po količini prevoza betona predstavljajo velikost avtomešalca, ki vam najbolj ustreza. Velikost bobna pa je kompromis med vašimi potrebami in vozilom na katerega se bo mešalec vgrajevalo. Zaradi veliko različnih zahtev imamo pri nas na voljo bobne od 2 m³ do 16 m³. Ustreznost bobna je za naše tipe avtomešalcev preračunana v 3D okolju. Tu so določena tudi težišča za različno napolnjene stopnje bobna, kar predstavlja pozicioniranje avtomešalca na okvir kamiona tako, da bo vozilo optimalno obremenjeno po vseh oseh. Vozilo s tako postavljeno nadgradnjo pa je lažje in bolj varno upravljati.Na naslednji risbi je predstavljen rezultat preračuna v konstrukcijskem okolju programa ProEngineer za model avtomešalca IMI 12. Ostale tipe bobnov si lahko z uporabniškim imenom ( če ga še nimate, ga lahko zahtevate s tem formularjem) dolpotegnete v obliki PDF datoteke na svoj računalnik in sami v miru preverite, kateri boben bi vam najbolj ustrezal, lahko pa se seveda posvetujete z nami. Rade volje vam bomo stopili na pomoč pri odločitvi!

 

 

Risba programskega izračuna volumna bobna
 •  

 

Itasovi bobni predstavljajo največ na področju mešanja. Spirale so oblikovane tako, da kar najbolj mešajo celotno količino betona v bobnu, pri tem pa zogotavljajo tudi hitro polnjenje in praznjenje.

 •  

 

Oblika

Uvodoma je že bilo omenjeno, da se sestava avtomešalca ni spremenia že precej časa. Pojavilo se se nekatere izboljšave v samem oblikovanju, ki omogočajo precej lažje rokovanje s strojem - predvsem na področju čim enostavnejšega čiščenja. Od tu ideja za našo novo obliko - model IMI, ki predstavlja alternativo klasičnemu modelu AM. Model IMI sedaj predstavlja glavnino proizvodnje našega podjetja. Primerjava med modeloma je vidna na naslednjih dveh sllikah in prikaže razlike predvsem v oblikovanju zadnjega dela mešalca v izpustu. Na slikah je viden bolj raven in neizstopajoč zadnji del pri IMI obliki, ki omogoča lažje čiščenje. Osnovno setavo avtomešalca predstavlja eksplodirana risba -predstavljen je model IMI.

 

 
Model AM avtomešalca
 
Model IMI avtomešalca

 

Eksplodirana risba avtomešalca - model IMI
 •  

 

Funkcionalno se zaradi oblike zadnjega ogrodja sam mešalec ne spremeni. Omogoča enake postopke kot tradicionalna AM verzija, poenostavi se le rokovanje in vzdrževanje. Med verzijama AM in IMI ne obstajajo bistvene razlike v sami postavitvi, kotu in obliki bobna, prav tako pa je od kupca odvisna stopnja željene dodatne opreme. Naslednja risba predstavlja celoten avtomešalec z okvirjem za montažo na vozilo.

Risba avtomešalca IMI 10
 •  

 

Delovanje

Prenos moči od motorja na mešalni boben je izveden preko brezstopenjsko nastavljive aksialno-batne hidravlične črpalke, ter hidromotorja na planetni prenosnik vrtilnega momenta (reduktor). Pogon črpalke je možen kot odgon iz motorja kamiona pri čemer je za potrebe 6m³ mešalnega volumna potreben vrtilni moment na odgonu vsaj 600Nm. Druga možnost pa je ločen dizelski motor ki neposredno žene hidravlično črpalko. Na izbiro so posamezni elementi različnih proizvajalcev, kar vpliva na ceno (Sauer, Zetes, ZF, PMB, ...).

 •  

 

Standardna izvedba mešalnika vsebuje...

 

 1. Pomožni vzdolžni okvir na šasiji vozila po zahtevah proizvajalca šasije vozila
 2. Dno bobna – 6 mm St 52,3 (DIN), 8 mm St 52,3 (DIN) za modele nad 13 m³
  ostali plašč bobna –4,5 mm, mešalna spirala –4,5 mm, TBL2A (TYSSEN – GERMANY)
  ostale drsne pločevine: lijak, hlače in korito –3mm TBL2A (TYSSEN – GERMANY
 3. »T« - zaščita spiral 30x6
 4. Mešalni boben z vgrajeno čistilno odprtino s tesnilom in pokrovom 1
 5. Nazivni volumen modela predstavlja volumen betona, ki ga nazivno sprejme
 6. Geometrijski volumen modela predstavlja celoten volumen bobna
 7. Vodna linija predstavlja maksimalno količino betona, ki jo boben sprejme
 8. Polnilni lijak z vodnimi šobami
 9. Vzpenjalna lestev (teleskopske ali preklopne izvedbe) s podestom
 10. Vrtljivo izpustno korito (1,25m)
 11. Podaljšek korita (1m) z nosilci -montirano na blatnikih 2 kos
 12. Rezervoar za vodo z nivokazom 650 lit
 13. Vodna črpalka 250l/3,5bar NA3/4R ali NSTIII (pogon iz reduktorja)
 14. Hidravlični pogon (za 6m³ -SPV22 + SMF23)
 15. Reduktor (za 6m³ -TMG51.2 SAUER)
 16. Oljni hladilnik tip AKG (1015.00.000)
  termostatsko uravnavano prisilno hlajenje olja z elektroventilatorjem
 17. Pogon mešalnika (za 6m³ -DEUTZ F4L912) pri izvedbi z ločenim motorjem
 18. Vrtilna hitrost bobna 0÷14 obr/min
  (zvezno v obe smeri -polnjenje in praznjenje)
 19. Nadgradnja (jekleni deli), je peskana, 2x temeljno zaščitena z acryl temeljem ter zaključno lakirana v eni barvi (2K-ACRYL)
 20. Montaža nadgradnje na šasijo (morebitno potrebne dodelave ali spremembe na šasiji vozila se dogovorijo in zaračunajo po dejanskih stroških – bočna zaščita, nosilec rezervnega kolesa)
 21. V primeru da vozilo nima zahtevane svetlobne opreme po CPP se le ta montira v ITAS-u ter dodatno zaračuna (po dogovoru –bočne gabaritne svetilke -oranžne)

   

   

 22. Posoda jeklena, tlačno preverjena od nadležnega inspektorja
 23. Vari rendgenizirani

 

Doplačila

 

 1. Podvozje in platišča barvana v drugi barvi
 2. Barvanje v dodatni barvi po RAL lestvici - napis

 

 

Rok dobave

 

3 do 6 tednov od naročila in plačila avansa!

 

Garancija

 

Jamstvo za brezhibno delovanje izdelka 1 (eno) leto na pogonske sklope in 2 (dve) leti na boben pod pogoji pridrževanja navodil za uporabo in vzdrževanje!

 

 

Ponudbena risba postavljenega avtomešalca na vozilu

 

 

 

Predhodna

Naslednja

 
 
 
 
 

 

Klikni na željeno STANDARDNO opremo za prikaz slike

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klikni na željeno DODATNO opremo za prikaz slike

 

 

 

 

 

 

 

ITAS-CAS d.o.o.   Reška c. 13c   SI-1330, Kočevje      T:+386 1 893 95 10   F:+386 1 893 95 30     info@itas-cas.si